Úvod Pozitivní účinky omega-3 mastných kyselin

Pozitivní účinky omega-3 mastných kyselin

Pozitivní účinekNěkteré pozitivní účinky omega 3 mastných kyselin jsme si už přiblížili. Nyní si k pozitivním účinkům napíšeme více.
Zmínili jsme se především na vhodnost omega 3 mastných kyselin pro správnou funkci mozku, kardiovaskulárního systému a jako prevenci proti duševním poruchám či nepohodám.
Pozitivní účinky má omega 3 mastné kyseliny i na další oblasti lidského zdraví:

  • imunitní systém: Omega 3 mastné kyseliny celkově působí na posilování imunitního systému. Budete-li mít dostatek těchto kyselin, bude se vám lépe bojovat s různými infekcemi a dalšími nemocemi. Ovlivňují také T-lymfocyty, které mají schopnost poznat bakterie a další látky v organismu, které do něj nepatří. Omega-3 kyseliny posilují funkčnost T-lymfocytů.
  • prevence proti alergiím: Díky protizánětlivým účinkům omega 3 kyselin dochází ke snížení alergických reakcí. Snižuje se rovněž vznik atopických ekzémů či astmatu.
  • protizánětlivost: Omega 3 kyseliny snižují pravděpodobnost nejrůznějších zánětů. Dobře působí i při regeneraci namoženého svalstva. Dokáže také tlumit bolest.
  • redukce váhy: Je vhodným spolubojovníkem proti nadváze. Byla prokázaná přímá úměra vyšší nadváhy a nižší hladiny omega 3 kyselin. Budete-li mít dostatek těchto kyselin, budete také snadněji spalovat tuky. Aby byl účinek skutečně efektivní, je důležité dodržovat také další stravovací návyky podporující hubnutí.
  • efektivnější využití tuků v metabolismu: Díky efektivnějšímu využití tuků v metabolismu, dochází k lepším sportovním výkonům. Omega 3 kyseliny by tedy neměly chybět především sportovcům, kteří často doplňují tyto látky pomocí potravinových doplňků. Pomáhají sportovcům i s regenerací svalů.
  • prevence proti různým chorobám
  • klouby a chrupavky: Omega 3 mastné kyseliny mají i pozitivní vliv na pohybový aparát. Projevuje se potlačováním zánětlivých složek. Díky nim se tvoří protizánětlivé složky, kterými jsou eikosanoidy

Diskuse (19 komentářů)

ŠÁRKA, (16. 04. 2012 13:01) Reagovat
Lidé se stále ještě nenaučili správně jíst. Je to smutné, ale mnozí si neuvědomují, jak si kvůli nezdravé stravě zkracují život.
LENKA, (10. 05. 2012 10:01) Reagovat
Je to tak, lidé v obchodech koukají jen na to, co je levné. Jsou rádi, že ušetří a nemyslí na to, že si nezdravými potravinami pumpují do organismu škodlivé látky.
ANDREJKA, (07. 06. 2012 06:15) Reagovat
To je sice fajn kupovat zdravé jídlo a žít zdravě, ale už kvůli cenám a nízkým platům jsme nastaveni tak, abychom v obchoďácích šly především po ceně výrobků.
Gábina, (11. 07. 2012 09:14) Reagovat
Tak je fakt, že já se snažím při nákupech také hodně šetřit. Na druhou stranu, jak na čem. Abych zase kupovala potraviny, které mají hodně éček a dalších škodlivých látek, to ne. Raději trošku připlatím, ale zase zdraví máme jen jedno.
Mája, (12. 09. 2012 10:02) Reagovat
Od té doby, co se pořád vynořují zprávy o tom, jaké potraviny se prodávají a jaké mají škodlivé látky, se také více soustředím na kvalitu. Dříve jsem koukala jen na cenu, ale zdraví máme jen jedno. I když extra drahé potraviny si také nemůžu dovolit.
Žaneta, (14. 11. 2012 08:15) Reagovat
Já také více pročítám a někdy je to opravdu síla - samá éčka a další chemie. Ne všemu se lze vyhnout. Ale snažím se. Ono i z těhle potravin je více rakovin a dalších nemocí.
Jana, (23. 12. 2012 11:21) Reagovat
Potravinové doplňky by měly však zůstat jen doplňky. To znamená, že nejvíce živin, v tomto případě omega3mastných kyselin by lidé měli přijímat přirozenou stravou. Není dobré si myslet, že když člověk nejí ryby, tak to spasí doplňky...
Nina, (22. 01. 2013 06:02) Reagovat
Na druhou stranu někdo prostě ryby nepozře a myslím (soudě podle svého okolí), že takových lidí je dost a právě pro ně přeci tyto doplňky jsou a nejen pro lidi, kteří nejí ryby vůbec. Málokdo totiž dokáže do svého jídelníčku dostat ryby dvakrát až třikrát týdně jak odborníci na zdravou stravu radí.
Vojta, (07. 02. 2013 15:33) Reagovat
Jíme málo ryby a někde ty aminokyseliny musíme nabrat. Já myslím, že potravinové doplňky s omega3mastnými kyselinami jsou dobrou volbou.
Karolína, (28. 03. 2013 07:58) Reagovat
Já si jednou týdně dám tuňáka nebo rybu k obědu a tím to hasne. Vím, že by člověk měl mít ryb víc, ale lepší než nic. Myslím, že málo lidí jí ryby víc než já, takže se tím moc nestresuju.:)
Miri, (05. 04. 2013 04:27) Reagovat
Máte pravdu. I když se v rámci zdravější stravy snažím do svého jídelníčku ryby zařadit, nějak zvlášť se mi to nedaří. S ničím jiným problém nemám, ale ty ryby zkrátka vynechávám.
Marcel, (17. 04. 2013 12:53) Reagovat
Já ryby nejím vůbec a myslím, že to mému zdraví nějak neškodí. Teď se řeklo, že se musí jíst ryby několikrát týdně a každý to moc řeší. Přitom, co já vím, tak v Čechách a dalších nepřímořských oblastech ryby nikdy moc rozšířené nebyly.
Kája, (13. 05. 2013 05:49) Reagovat
Já mám rybu jednou do roka na Vánoce, párkrát do roka makrelu nebo tuňáka a nic víc z ryb. Je to málo, ale žádné problémy nemám, tak snad potřebné minerály a vitamíny nabírám jinde.
Dalí, (01. 08. 2013 13:30) Reagovat
Tak ono není dobré doplňovat minerály a vitamíny, až když má člověk nějaké potíže, to už je pozdě.
Marek, (03. 12. 2013 04:44) Reagovat
Když už má člověk potíže, tak to znamená, že má minerálů a vitamínu hodně málo a je to hraniční stav. S těmi rybami je to těžký, je pořád hodně lidí, kteří je nejí. Jsou hlavním zdrojem (mimo jiné) jódu a nevím, čím jiným (kromě tablet) by se dal tento zdroj nahradit.
Lída, (09. 06. 2014 10:07) Reagovat
Snad každý člověk má něco, co nejí. A ryby nejí hodně lidí a neznamená to, že by museli mít hned problémy. Pokud člověk se stravuje v pořádku a vyloučí nějakou potravinu, tak si myslím, že to není větší problém.
Tami, (04. 08. 2014 11:49) Reagovat
Jsem stejného názoru. Pokud je třeba někdo vegan, může si zadělat na problémy, protože mu nějaká látka schází, ale i když ryby jsou nejdůležitějším zdrojem především jódu, nejde o jediný zdroj. A dnes se to dá nahradit různými potravinovými doplňky, tak proč toho nevyužít.
Michal, (02. 02. 2015 06:31) Reagovat
Tak tak...Má-li člověk pestrou stravu, tak nevadí, když něco nejí. I když já osobně na ryby nedám dopustit. Mám je rád na všechny možné způsoby.:)
Sabina, (29. 10. 2015 14:15) Reagovat
V poslední době se snažím více dbát na své zdraví a právě jsem zjistila, že některé látky jsem přirozeně vstřebávala málo. Zrovna ty omega3mastné kyseliny. Teď si na to dávám větší pozor. Přeci jen jsem přešla už 35 rok, tak se snažím více dbát o své zdraví. Lepší než potom řešit následky později. Snažím se ale vše tak nějak přijímat v přirozené stravě.
Nový příspěvek
Copyright 2006–2024 © Omega-3 mastné kyseliny
Kontakty