Úvod Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny

Omega3 mastné kyselinyO zdravé stravě se mluví čím dál více. Víte, jaké látky potřebuje náš organismus a jakým způsobem je dostávat do těla? A co víte o omega-3 mastných kyselinách? Pojďme si je více přiblížit.

Co jsou to omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny představují esenciální mastné kyseliny. Jsou pro naše tělo velmi důležité, ale neumíme si je vyrábět, proto je musíme přijímat potravou. Tyto mastné kyseliny tvoří součást stěny všech buněk v těle člověka.
Omega-3 mastné kyseliny představují nenasycené mastné kyseliny. Jejich společnou vlastností je dvojná vazba mezi uhlíky na třetím místě.

Proč potřebujeme omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 mastné kyseliny mají vliv na zdraví člověka, a to nejen na jeho fyzické zdraví, ale i na zdraví psychické. Ukazuje se však, že zatím tuto látku podceňujeme a mnoho Čechů ji nemá tolik, kolik by bylo žádoucí.
Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv především na srdce a na nervy. Ukazuje se jeho pozitivní účinek na hladinu cholesterolu v krvi. Je rovněž vhodnou prevencí proti zánětlivým revmatickým onemocněním. Z dalších pozitivních účinků to je všeobecné posílení imunitního systému, ukazuje se blahodárný vliv na alergii a lupénku, snižuje riziko psychóz a dokáže bojovat proti špatnému psychickému stavu.
Omega-3 mastné kyseliny jsou také důležité v prevenci proti Alzheimerově chorobě.


Diskuse (10 komentářů)

MAJKA, (14. 03. 2012 11:17) Reagovat
Životosprávu se snažím dodržovat a soustředím se i na ty omega 3 mastné kyseliny. Jen doma s tím moc nepochodím. Nevím proč, ale u nás nikdo nemá ryby rád. Přitom jsou tak dobrý...
Richard, (13. 08. 2012 14:53) Reagovat
To je jako u nás. Mám rád různé ryby i je umím překvapovat a řekl bych, že vcelku dobře, ale doma je stejně jím jen já. Nepřesvědčím ani manželku (to už jsem vzdal), ale ani děti.
Tereza, (19. 11. 2012 16:49) Reagovat
Můj manžel mi pořád říká, že nemá rád ryby, protože smrdí rybinou. Nechápu to. Takový losos nemá se smradem rybiny nic společného, ale doma to nevysvětlím...
Zdena, (14. 02. 2013 08:00) Reagovat
To je tím, že lidé mají zkušenost jen s vánočním kaprem. Někomu chutná, ale pro někoho je moc "rybí". Pak mají pocit, že taková musí být každá ryba. Přitom je hodně dobrých ryb a také samozřejmě záleží na tom, jak se upraví. Člověk musí umět připravovat pokrmy z ryb.
Veronika, (15. 05. 2013 05:47) Reagovat
Na ryby nedám dopustit. Jím snad všechny dostupné druhy a pořád se snažím zkoušet nové recepty.:)
Jana, (04. 07. 2013 07:17) Reagovat
Já mám také ráda rybí maso, především lososa, ale třeba, když doma dělám lolosa se šťouchanými bramborami, tak partnerovi musím udělat přírodní kuřecí řízek. Je fakt, že znám hodně lidí, kteří ryby nejí takřka vůbec.
TýnaP, (12. 07. 2013 07:52) Reagovat
Pro mě jsou ryby moc blátovitý - takový...nepřijde mi to jako maso, ale ani jako nic jiného. Ne že bych nepozřela rybu, ale ani si na ní nepochutnám.
Miška, (09. 01. 2014 12:52) Reagovat
To říká docela dost lidí, že ryby jsou blátovitý. Já s tím souhlasím tak napůl. Kapr mě taky tak přijde, ale třeba losos je úplně něco jiného, ale tak každý má rád k jídlu něco jiného.:)
Gábina, (05. 11. 2014 12:37) Reagovat
Je fakt, že hodně lidí zná akorát kapra nebo filé a pak podle toho soudí i ostatní ryby. Ryby jsou výborné, ale musí se umě připravit. Pokud chcete dát šanci rybám a neumíte je připravit, začněte lososem. Je to snadné a chutné.
Smithe33, (31. 10. 2014 06:29) Reagovat
Great blog! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also dfdkdbakbcbcbkee
Nový příspěvek
Copyright 2006–2024 © Omega-3 mastné kyseliny
Kontakty